SITEMAP 창 닫기


Трюфелна треска! Рекордни цени при изкупуването на "бяло злато�…

페이지 정보

작성자 Eusebia Skalski 댓글 0건 조회 61회 작성일 25-10-28 19:00

본문

София, 15 Октомври 2024 г. – Пазарът на един от най-скъпите и мистериозни гурме деликатеси в света – трюфелите – отбеляза значителни промени през сезона 2024 в България. Изкупните цени, особено за престижния бял трюфел (Tuber magnatum pico), достигнаха рекордни височини, подклаждани от комбинация от климатични капризи, нарастващо глобално търсене и стратегическото позициониране на страната ни като все по-важен доставчик. Това поставя събирачите, търговците и гастрономията пред нови възможности и предизвикателства.


"Бялото злато" с нови ценови рекорди
Безспорната звезда на сезона остава италианският бял трюфел, чиято изкупна цена в България показа най-драматичния скок. В началото на сезона (септември-октомври), трюфелите с високо качество и характерен силен аромат се изкупуваха между 4500 и 6000 евро за килограм. Това представлява увеличение с около 15-20% спрямо пиковите стойности от миналата година. Причините са няколко:

  1. Слаби добиви в Италия: Традиционният "златен стандарт" – регионът на Алба в Пиемонт – отчете още един подсевен сезон поради пролетна суша и лятна горещина, което драстично намали предлагането на световния пазар.
  2. Качествен български продукт: Българските бели трюфели, намирани предимно в Западна Стара планина, Средна гора и Странджа, все по-често получават висока оценка от международни купувачи за своя аромат и качество, което ги прави конкурентна алтернатива на италианските.
  3. Интензивно търсене от Азия и Близкия изток: Луксозните ресторанти и богати клиенти от региони като Хонг Конг, Сингапур, Full Article Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия продължават да бумят, тласкайки търсенето нагоре.

Черните брилянти също с повишение

По-достъпният, но високо ценен черен перигорски трюфел (Tuber melanosporum) също отчете стабилен ръст. Изкупните цени за български черни трюфели с добро качество се движеха в диапазона 1500 – 2200 евро за килограм, което е увеличение от приблизително 10% спрямо 2023 г. Това се дължи на:
Стабилно търсене: Черният трюфел е основен продукт за готвене в ресторанти от висок клас в цяла Европа и Америка.
Развиващ се български пазар: Все повече български ресторанти включват трюфели в менюто си, създавайки допълнително вътрешно търсене.
Контрол върху качеството: Усилията на Българската трюфелна асоциация за обучение на събирачи и търговци води до по-добро сортиране и представяне на продукта, което повишава стойността му.


Летните трюфели – стабилен интерес
Летният трюфел (Tuber aestivum), известен още като Скандон, остава най-достъпният вариант. Изкупните му цени през лятото на 2024 г. варираха от 250 до 450 евро за килограм, в зависимост от размера, зрелостта и аромата. Той е предпочитан за ежедневно използване в кухнята и за производство на трюфелни продукти (масла, пасти, сирена). Пазарът за него е стабилен с умерен ръст, тласнат от развитието на местната гастрономична култура.


Регионални различия и фактори, влияещи на цената
Цените в България не са еднакви навсякъде. Традиционни трюфелни райони като Трън, Кюстендил, Годеч, Рила, Пирин и Странджа продължават да са фокусни точки. Въпреки това, се наблюдава активност и в нови райони. Ключови фактори, които реално определят цената, предложена на събирача за конкретната му находка, са:
Вид и качество: Бял > Черен > Лятен. Вътре в вида – размерът, ароматът, твърдостта и липсата на повреди са решаващи.
Сезон: Най-високи цени в разгара на сезона за белите (октомври-ноември) и черните (декември-февруари).
Местоположение: Събирачите в райони с установена репутация за качествени трюфели често получават леко по-добри цени.
Директни връзки: Събирачи, които работят директно с надеждни търговци или кооперативи, обикновено имат по-добри условия от тези, зависещи от посредници.
Пазарна конюнктура: Бързата комуникация и доставките до крайните купувачи (често в рамките на 24-48 часа) означава, че цените реагират бързо на световните тенденции в реално време.


България – на картата на трюфелните нации
"2024 година беше изключително важна за българския трюфелен сектор," коментира Иван Петров, председател на Българската трюфелна асоциация. "Рекордните цени са признание за качеството на нашия продукт и усилията на всички по веригата – от събирачите, през търговците, до учените, които изследват и подпомагат развитието на трюфелните находища. България вече не е просто екзотичен доставчик, а сериозен играч на европейския и дори глобалния пазар. Увеличава се и броят на трюфелните ферми с инокулирани дървета, което е инвестиция в бъдещето."


Предизвикателства и отговорен подход
Въпреки оптимизма, секторът изправя и предизвикателства:
Незаконен събор: Високата цена съблазнява към бракониери, които изкореняват млади трюфели или събират с неразрешени методи (използване на лопати, което разрушава мицела), застрашавайки дългосрочната устойчивост на находищата.
Климатични рискове: Трюфелите са изключително чувствителни към промените в температурата и валежите. Продължителните суши и горещи вълни представляват сериозна заплаха.
Качество и трайност: Поддържането на високите стандарти на качество и проследимост е от съществено значение за запазване на репутацията и ценовите нива.
Прозрачност: Има продължаваща необходимост от по-голяма прозрачност в ценообразуването между търговците и събирачите.


Българската трюфелна асоциация, заедно с научни институти и държавни институции, работи активно за решаването на тези проблеми. Провеждат се редовни обучения за събирачи за етични и устойчиви практики на събор (използване на обучени кучета, правилно запълване на дупките), внедряват се системи за сертификация и проследимост, и се засилват усилията за борба с бракониерите.


Перспективи за 2025 и отвъд
Прогнозите за следващия сезон са смесени, но преобладава умереният оптимизъм. Очакванията са цените да се стабилизират на текущите високи нива или да покажат леко повишение, особено ако климатичните условия в Италия останат проблемни. Инвестициите в трюфелни плантации в България ще продължат, като се очаква първите сериозни добиви от тях в следващите 5-10 години, което може допълнително да утвърди позициите на страната.

class=

Съвет за събирачите и любителите
Експерти съветват събирачите:
Инвестирайте в обучено куче: Това е ключът към намирането на зрели трюфели без увреждане на мицела.
Работете с доказани търговци или кооперативи: Това гарантира по-добри цени и по-голяма сигурност.
Съхранявайте трюфелите правилно: Измити и съхранени в херметични съдови със суха хартия в хладилник, за да запазят аромата си максимално дълго.
Спазвайте закона: Получавайте необходимите разрешения и събирайте само по разрешен начин.

class=

За гастрономите и любителите препоръката е да търсят трюфели с ясен произход и сертификати за качество, особено при покупка на продукти. Ресторанти с добра репутация, които работят с пряки доставчици, са най-сигурният избор.


Заключение
Сезонът 2024 ще остане в историята на българския трюфелен пазар като година на рекорди. Рекордно високите изкупни цени са доказателство за признаването на българските трюфели в световен мащаб и за потенциала на този уникален природен ресурс. Възможностите за икономическо развитие, особено в селските райони, са значителни. Успехът обаче изисква отговорност, устойчивост и колективни усилия за опазване на тази природна скъпоценност и гарантиране, че българските трюфели ще продължат да бъдат синоним на качество и лукс и в бъдеще. "Бялото злато" на Балканите си пробива път, но съхраняването му е задача за всички.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.